Najlepsze przepisy na ogórki

Zdrowie o kwaśnym smaku

Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia.

Fot. 123RF/Picsel

W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i pestycydów.


Ekologia z natury

Te warunki doskonale spełnia owocująca właśnie aronia. Jej krzewy są niezwykle wytrzymałe na ciężkie warunki glebowe, czy atmosferyczne - nie wymagają więc specjalnego nawożenia. Dodatkowo są odporne na rozmaite choroby oraz szkodniki nękające uprawy - dlatego też bardzo rzadko opryskuje się je szkodliwymi dla naszego zdrowia pestycydami. Można zatem uznać, że aronia - ze swej natury - jest ekologiczna.


Młodość oraz zdrowie - duże i małe

Owoce aronii hamują procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Naukowo udowodniono pozytywny wpływ aronii w profilaktyce raka jelita grubego, raka piersi oraz łagodzenie przykrych skutków chemio- i radioterapii. Te właściwości zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy - antocyjanów, czyli ciemnych barwników. Ich stężenie jest tak wysokie, że nawet jeśli rozcieńczymy sok z aronii stokrotnie, zachowa on różowa barwę.

W owocach aronii znajdziemy moc witamin - C, B2, B6, E, PP i P. To dlatego sok z aronii, dodany do gorącej herbaty, jest skutecznym lekiem na przeziębienie. Dodatkowo w cierpkich owocach występują tzw. pierwiastki śladowe, czyli te, których w naszych organizmach jest niewiele, a których przyjmowanie jest dla nas istotne. Mowa tu o miedzi, kobalcie, borze, licie, czy manganie, które mają dobroczynny wpływ zarówno na nasze ciało, jak i nerwy.


Kwaśne, czyli dobre

Cierpkość i kwaskowatość aronia zawdzięcza taninom - procyjanidom. I mimo że często krzywimy się po wypiciu porcji soku z aronii, to jest to związek bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Dzięki niemu aronia skutecznie leczy biegunkę, zatrucia pokarmowe, a także choroby wrzodowe. Procyjanidy hamują także rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie i poziom tzw. złego cholesterolu oraz dbają o odpowiedni poziom glukozy i insuliny. Aronia tym samym polecana jest osobom w podeszłym wieku.

Najzdrowszym produktem jest czysty sok z aronii. Ze względu na jego wyrazisty smak, często rozcieńczamy go innymi sokami, np. jabłkowymi - na szczęście bez straty dla dobroczynnych właściwości. Równie zdrowe są rozmaite przetwory, dżemy, powidła, a nawet rozgrzewające nalewki. Także dodanie aronii do wypieków może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc sięgnąć po aronię, zanim ptaki oskubią jej krzewy!


Więcej o zastosowaniu aronii w książce kucharskiej. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 34

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 25

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 63

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26